* پیشینه روزه به چه زمانى بر مى گردد؟
شواهد فراوانى در تاریخ به چشم مى خورد که روزه، در میان یهود و مسیحیت و اقوام و ملت هاى دیگر رایج بوده است. آنان به هنگام مواجهه با غم و اندوه و توبه و طلب خشنودى خداوند، روزه مى گرفتند تا با این کار، در پیشگاه او اظهار عجز و تواضع نموده و به گناهان خود اعتراف کنند. از انجیل استفاده مى شود که مسیح علیه السلام چهل شبانه روز، روزه داشته است.(ر.ک: تفسیر نمونه، ج ۱، ص ۶۳۳) قرآن مجید به صراحت بیان مى کند: این فریضه الهى، در امت هاى پیشین نیز واجب بوده است. (بقره، آیه ۱۸۳)
* دعای روز سوم ماه مبارک رمضان :
اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَ التَّنْبِیهَ وَ بَاعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفَاهَهِ وَ التَّمْوِیهِ وَ اجْعَلْ لِی نَصِیبا مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ بِجُودِکَ یَا أَجْوَدَ الْأَجْوَدِینَ
خدایا در این ماه به من تیزهوشى و بیدارى عنایت فرما، و از بى خردى و اشتباه دورم ساز، و از هر خیرى که در این ماه نازل مى کنى، برایم بهره اى قرار ده، و به حق جودت اى جودمندترین جودمندان
* ثواب روزه روز سوم ماه مبارک رمضان :
سعیدبن جبیر مى گوید که از ابن عباس پرسیدم: اجر و پاداش کسى که در ماه رمضان، روزه بگیرد و حق آن را بشناسد چیست؟ گفت: خود را آماده کن تا تو را از آنچه که گوش هایت تا به حال نشنیده، و در دلت خطور نکرده آگاه کنم، و ذهن خود را از هر فکرى خالى کن، زیرا آنچه که تو از من خواستى، علم اولین و آخرین است. سعیدبن جبیر مى گوید از نزد ابن عباس بیرون آمدم و فرداى آن روز خود را براى شنیدن سخنان او آماده ساختم، و به هنگام طلوع فجر به خدمتش شتافتم و نماز صبح را خواندم، و آنگاه سؤال خود را به او یادآور شدم. ابن عباس رو به من کرد و گفت: از من بشنو آنچه را که من مى گویم: از رسول خدا (ص) شنیدم که مى فرمود: اگر مى دانستید چه فیضی براى شما در ماه رمضان نهفته است، مسلما بیشتر خدا را سپاس مى گفتید …. و خداوند در روز سوم به شماره هر مویى که بر بدن دارید، سرایى در فردوس از دُرّ سفید و فروزان به شما عنایت مى کند، که در قسمت فوقانى این بارگاه دوازده هزار اطاق از نور، در قسمت زیرین آن دوازده هزار اطاق قرار دارد، و در هر اطاقى هزار تخت است، و بر هر تختى یک حورى، و هر روز هزار فرشته بر شما وارد مى شود، که در دست هر یک از آنها هدیه اى است. (امالی شیخ صدوق/مجلس دوازدهم/ص۴۸)
* نماز شب چهارم ماه مبارک رمضان:
هشت رکعت، در هر رکعت یک مرتبه سوره مبارکه حمد و بیست مرتبه سوره مبارکه قدر (اناانزلناه فی لیله القدر).
* ثواب: حضرت علی (ع) فرمود: کسی که این نماز را بخواند، عمل او مانند عمل هفت پیغمبر از کسانی که رسالات پروردگار متعال را انجام داده اند بالا می رود.