به گزارش پایگاه خبری آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها، خانم تاجریان، استاد حوزه علمیه خواهران بعد از ظهر امروز در دوره آموزشی احکام در شبستان نجمه خاتون(س) حرم حضرت معصومه(س) با بیان اینکه انسان در اصول عقاید و اصول دین نمی‌تواند از دیگران تقلید کند، گفت: مبحث تقلید تنها در دستورات عملی دین و احکام وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه نخستین وظیفه فرد پس از رسیدن به سن تکلیف انتخاب مرجع تقلید، است، افزود: کسی که رد این دین به درجه اجتهاد نرسیده موظف به تقلید از فقیه و مجتهد جامع الشرایط و زنده است و باید دستورات عملی دین را بر مبنای دستورات و فتاوای مرجع تقلیدی که انتخاب کرده است انجام دهد.

استاد حوزه علمیه خواهران با تأکید بر اینکه انسانی که مجتهد نیست نمی‌تواند بدون مرجع تقلید باشد، تصریح کرد: اگر فردی که مکلف است برای خود مرجع تقلید انتخاب نکرده و از دنیا برود باید پس از مرگ مسؤولیت تکالیفی را که بدون تقلید انجام داده خود بر عهده گرفته و در نزد خداوند پاسخگو باشد.

تاجریان افزود: وظیفه انسان تنها انتخاب مرجع تقلید نیست بلکه انسان باید از میان مراجع و فقها مرجع تقلید اعلم را انتخاب کند، ادامه داد: برای شناخت مرجع تقلید اعلم سه روش وجود دارد که در روش اول چون انسان خود خبره و اهل فن است به راحتی می‌تواند مرجع تقلید اعلم را تشخیص دهد.

استاد حوزه علمیه خواهران اظهار کرد: اما اگر فرد در این زمینه تخصص نداشت می‌تواند از دو نفر انسان عادل بپرسند و در صورت تأیید دو نفر فرد عادل یک مرجع تقلید را به عنوان مرجع اعلم انتخاب کند.

تاجریان با بیان اینکه سومین روش برای شناخت مرجع تقلید اعلم این است که یک عده از اهل فن بر اعلم بودن یک نفر گواهی دهند، افزود: اگر انسان یک مرجع تقلید اعلم را انتخاب کرد و آن مرجع در زمان خودش از سایر مراجع اعلم تر بود انسان اجازه عدول از او را به دیگری ندارد.

وی تصریح کرد: برای مکلف اجازه عدول از مراجع هم تراز به یک مرجع دیگر وجود دارد و همچنین مکلف می‌تواند از غیر اعلم به اعلم عدول کند و  اضافه بر اینکه اجازه عدول از مرجع میت به مرجع زنده واجب و لازم است.

استاد حوزه علمیه خواهران با تأکید بر اینکه امکان مرجع شدن برای بانوان وجود ندارد، گفت: این موضوع به این علت است که زن نمی‌تواند به صورت گسترده با مردان نامحرم و مردم در ارتباط باشد و از آن جایی که مرجعیت مسؤولیت است نه منصب و شغل و مستلزم تلاش و کوشش شبانه روزی است بنابراین اسلام زن را از این مسؤولیت بزرگ مصون کرده تا به خاطر روحیه و لطافت هایی که دارد دچار مشکل نشود.

تاجریان یادآور شد: البته اسلام در زمینه اجتهاد هیچ ممنوعیتی برای زن در نظر نگرفته است و بانوان هم مانند مردان می‌توانند تا عالی ترین درجات اجتهاد تحصیل کنند و زنانی که مجتهده هستند می‌توانند در مقام عمل به تکالیف از خود تقلید و تبعیت کنند.