پایگاه خبری آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه علیهاالسلام؛ رشد و تعالی انسانی هدف والای دستورات دینی و خانواده ، کانون و مرکز این سیر صعودی می باشد. از همین روست که در مفاهیم و تعابیر اهلبیت علیهم السلام بنای خانواده به عنوان  محبوب ترین و گرامی ترین بنا در نزد خداوند متعال معرفی شده است.

قال رسول اللَّه(ص) : «ما بنی فی الاسلام بناء أحبّ إلی اللَّه عزّوجلّ و أعزّ من التّزویج» (مکارم الاخلاق، ص۱۹۶) و از روی دیگر ارزشمند ترین وساطت را ، وساطت در امر ازدواج فرموده اند. حضرت علی علیه السلام فرموده‌اند: «افضلُ الشَّفاعات أن تَشفَعَ بینَ إثنین فی نکاح حتّی یَجمَع اللَّه بینهما» ( التهذیب، ج ۷، ص ۴۰۵ )

لازم به ذکر است ، هر چه این محیط  باصفاتر و گرم تر باشد، زندگی و زیستن شیرین تر و توفیقات اعضای خانواده نیز روز افزون تر خواهد بود.

یکی از بزرگترین الگوها و اسوه های رفتاری در مدیریت سبک زندگی خانواده دینی، امام هشتم حضرت علی بن موسی الرضا علیه ‌السلام می باشند که با غور و تفحص در  فرمایشات و سیره عملی ایشان می توان راه  و روش ایجاد محیط آرام و مامن دینی خانواده را پیدا کرد.

مهمترین اولویت های این امام در راستای تقویت و بهبود روابط اعضای خانواده ، موارد زیر میباشد :

اول: حسن برخورد و تعامل با همسر و اعضای خانواده

از آنجایی که بانوی منزل، در نقش همسری و مادری به ایفای نقش می پردازد، به سرانجام رسانیدن این وظیفه خطیر نیازمند محرکی قوی و پشتوانه ای گرم از سوی شوهر می باشد. چرا که کلید موفقیت بانو، در دستان مرد خانواده است. به همین خاطر تکریم و بزرگداشت خدمات بانوان علاوه بر اینکه وظیفه انسانی و از سویی مایه دلگرمی و القای روحیه امید در زندگی است،  در کلام  امام رضا علیه السلام نشانه ایمان  و موجب قرب به جایگاه پیامبر(ص) می باشد. »أقْرَبُكُمْ مِنّى مَجْلِساً يَوْمَ الْقِيامَةِ أحْسَنُكُمْ خُلْقاً وَ خَيْرُكُمْ لأِهْلِهِ» (بحار الانوار ،ج ۶۸، ص ۳۸۷).

دوم: ابراز علاقه و استفاده از عنصر عاطفه در برخورد با اعضای خانواده

اصل دیگری که در تحکیم بنیان خانواده دینی باید مورد لحاظ گردد، تقویت روحیه عطوفت و رأفت نسبت به اعضای خانواده است. حضرت امام رضا علیه السلام به عنوان یکی از الگوهای رفتاری، این چراغ راه را با سیره عملی خویش در مسیر حرکت زندگی ما برافروخته اند. گاه شب تا صبح در کنار گهواره فرزندشان به مراقبت از این نوزاد می پرداختندو گاه در طول روز با این کودک مشغول بازی می شدند و گاه محبت خویش را در قالب احترام قرار داده و به منصه ظهور می رساندند و به شهادت تاریخ، اکثر اوقات فرزندشان را با کنیه و القاب نیکو فرا می خواندند. و گاه محبت خود را در لابلای کلام لطیفانه و نغز به خواهر والامقام خویش ابراز می نمودند.

امام رضا علیه السلام اعتقاد داشتند اگر نسبت به شخصی محبتی دارید آن را آشکار کنید زیرا اظهار دوستی ، نیمی از خردورزی انسان است. ( تحف العقول ، ص ۴۲۳)

اصل محبت بین اعضای خانواده  خصوصاً زوجین ، ودیعه و تحفه ای الهی به شمار می رود. وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ، ﻭ ﺍﺯ ﻧﺸﺎﻧﻪ ﻫﺎﻯ [ ﻗﺪﺭﺕ ﻭ ﺭﺑﻮﺑﻴﺖ ]ﺍﻭ ﺍﻳﻦ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺮﺍﻯ ﺷﻤﺎ ﺍﺯ ﺟﻨﺲ ﺧﻮﺩﺗﺎﻥ ﻫﻤﺴﺮﺍﻧﻰ ﺁﻓﺮﻳﺪ ﺗﺎ ﺩﺭ ﻛﻨﺎﺭﺷﺎﻥ ﺁﺭﺍﻣﺶ ﻳﺎﺑﻴﺪ ﻭ ﺩﺭ ﻣﻴﺎﻥ ﺷﻤﺎ ﺩﻭﺳﺘﻰ ﻭ ﻣﻬﺮﺑﺎﻧﻰ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺩ ؛ ﻳﻘﻴﻨﺎ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ [ ﻛﺎﺭ ﺷﮕﻔﺖ ﺍﻧﮕﻴﺰ ] ﻧﺸﺎﻧﻪ ﻫﺎﻳﻰ ﺍﺳﺖ ﺑﺮﺍﻯ ﻣﺮﺩﻣﻰ ﻛﻪ ﻣﻰ  ﺍﻧﺪﻳﺸﻨﺪ( روم ۲۱).

بنابر این بر اعضای خانواده لازم است  عواطف خود را در خصوص یکدیگر علنی ساخته و این ودیعه و نعمت الهی را که موجب پایه ریزی و تحکیم بنیان خانواده می شود به وسیله حمایت و جانبداری از همدیگر ، گذشت و ایثار ، حفظ شخصیت طرفین و اجتناب از بگو مگوهای جنجالی ،  در عرصه خانواده   به نمایش بگذارند و طعم شیرین زندگی در پرتو دین را به کام هم بچشانند .

۳۰ صفر ۱۴۳۸ قمری

صالحی