به گزارش پایگاه خبری آستان مقدس حضرت معصومه سلام‌الله‌علیها، حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسینی قمی، شب گذشته در محفل معارفی حرم مطهر بانوی کرامت در شبستان امام خمینی(ره)، در ادامه درس‌هایی از نهج‌البلاغه بابیان این‌که در نهج‌البلاغه قریب به صدبار کلمه قرآن و کتاب الله ذکرشده است، اظهار داشت: حضرت در نهج‌البلاغه مکرر در رابطه با قرآن کریم و ویژگی‌های آن بیاناتی را فرمودند که خطبه ۱۷۶ نهج‌البلاغه از بارزترین آن‌هاست.

سخنران محفل معارفی حرم مطهر ضمن اشاره به فرازهایی از خطبه ۱۷۶ نهج‌البلاغه، با تأکید بر این‌که خداوند متعال احدی را به‌مانند قرآن کریم موعظه ننموده است، اظهار داشت: قرآن کریم بالاترین موعظه انسان‌هاست؛ حضرت در این خطبه می‌فرمایند؛ قرآن کریم ریسمان محکم الهی و مطمئن‌ترین وسیله است؛ قرآن کریم بهار دل است و چشمه‌های دانش در آن جوشان است.

وی بابیان این‌که غیر از قرآن کریم جلایی برای دل یافت نمی‌شود، خاطرنشان ساخت: عظمت قرآن تا آنجاست که خداوند متعال درآیات الهی وقتی می‌خواهند عظمت ماه رمضان را بیان کنند، می‌فرمایند؛ ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل‌شده است. «شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقرآن»[۱]. یعنی نزول قرآن کریم در ماه ضیافت الله باآن‌همه ویژگی‌ها، بر عظمت این ماه افزوده است.

سخنران حرم مطهر بانوی کرامت تأکید بر همراهی باکار خیر و پرهیز از شر را از مواعظ مهم قرآنی توصیف کرد و ابراز داشت: پیامبر گرامی اسلام صلی‌الله علیه و آله همواره می‌فرمودند؛ کار خیر انجام دهید و از شر و بدی فاصله بگیرید که اگر این کار را بکنید، انسانی بخشنده و میانه‌رو خواهید بود.

حسینی قمی در بخش دیگری از سخنان خود نخستین خطبه نهج‌البلاغه را موردتوجه قرارداد و ابراز داشت: مولی‌الموحدین علی علیه‌السلام در این خطبه می‌فرمایند؛ خداوند رسول‌الله صلی‌الله علیه و آله را در راستای عمل به وعده الهی و رسیدن نبوت به کمال، مبعوث نمودند. کمال نبوت به رسالت خاتم‌النبیین است و خداوند متعال از پیامبران میثاق با خاتم الرسل را گرفته بودند.

وی در تبیین فرازهایی از خطبه نخست نهج‌البلاغه با اشاره به این‌که، خداوند متعال با رحلت پیامبر گرام اسلام از دار دنیا و رساندن ایشان به لقاءالله، حضرت را گرامی داشتند، اظهار داشت: اکرام انسان به این است که از این دنیا منتقل شود. درآیات و روایات اسلامی دل‌بستگی، وابستگی و تعلق انسان به دنیا مذمت شده است؛ والا همواره بر کسب روزی حلال، کار و تلاش در دنیا برای آبادانی آخرت تأکید شده است.

حسینی قمی در ادامه ضمن اشاره به کتاب التعجب علامه قاضی کراجی، با تأکید بر این‌که تمام پیامبر الهی بعد از خود با معرفی جانشین، تکلیف امت را مشخص نموده‌اند، اظهار داشت: ممکن است پیامبری که همیشه برای چند روز دوری از مدینه جانشین انتخاب می‌کرد، برای سفر جاودانه جانشینی معرفی نکرده باشد!

سخنران محفل معارفی حرم مطهر افزود: آیا ممکن است، پیامبری که در طول حکومتشان برای تمام پست‌ها و مسئولیت‌ها اعم از فرماندهان نظامی و والیان جانشین تعیین می‌کردند، برای جانشینی بعد از خودشان سکوت کرده باشند؟!

وی با تأکید بر این‌که هزاران هزار حدیث در بیان مستحبات و مکروهات برای تجلی سبک زندگی مؤمنانه وجود دارد، خاطرنشان ساخت: پیامبر گرامی اسلام صلی‌الله علیه و آله نه‌تنها بارها و بارها سفارش بهداشت نموده‌اند، بلکه جزئی‌تر ورود نموده ضمن تأکید بر بهداشت دهان و دندان و مداومت در مسواک زدن، حتی مدل مسواک زدن درست را نیز برای امت تشریح نموده‌اند؛ با تمام این تفاصیل، امکان ندارد پیامبری تمام مستحبات و مکروهات و مدل‌های صحیح اجرای آن را بیان کنند، ولی مدل اداره حکومت بعد از خودشان را نگفته باشند.

سخنران حرم مطهر بانوی کرامت به چهارده ویژگی قرآن کریم در خطبه نخست نهج‌البلاغه اشاره نمود و اظهار داشت: مولی‌الموحدین علی علیه‌السلام می‌فرمایند؛ «کِتابَ رَبِّکُمْ فیکُمْ: مُبَیِّناً حَلالَهُ وَ حَرامَهُ»؛ خداوند متعال حلال و حرام را در قرآن بیان نموده‌اند.

حسینی قمی تصریح کرد: امام علی علیه‌السلام در خطبه نخست نهج‌البلاغه در تبیین چهارده ویژگی قرآن کریم، می‌فرمایند؛ این ودیعتْ، کتاب پروردگارتان در میان شماست که حلال و حرامش، واجب و مستحبش، ناسخ و منسوخش، امر آزاد و غیرآزادش، خاص و عامش، پندها و امثالش، مطلق و مقیّدش و محکم و متشابهش را بیان کرد؛ مبهمش را تفسیر نمود و مشکلاتش را توضیح داد


[۱]آیه ۱۸۵ سوره بقره