به گزارش پایگاه خبری آستان مقدس حضرت معصومه علیهاالسلام؛ حجتالاسلاموالمسلمین رفیعی شب گذشته در محفل معارفی حرم مطهر که در شبستان امام خمینی(ره) برگزار شد، در ادامه تفسیر قرآن کریم ضمن اشاره به آیه ۲۸۱ سوره بقره، با بیان این که این آیه آخرین آیهای است که بر پیامبر اعظم صلیالله علیه و آله نازل شده است، خاطرنشان کرد: خداوند متعال در این آیه شریفه میفرمایند؛ «وَاتَّقُوا يَوْمًا تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَا كَسَبَتْ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ»؛ و از روزی بپرهیزید و بترسید که در آن روز، شما را بهسوی خدا بازمیگردانند؛ سپس به هر کس، آنچه انجام داده، به طور کامل باز پس داده میشود و به آنها ستم نخواهد شد؛ چون هر چه میبینند، نتایج اعمال خودشان است.
وی با بیان این که در روز قیامت هرکسی هرچه انجام داده دریافت خواهد کرد و هیچچیزی اضافه و کم نخواهد شد، اظهار داشت: «وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ»، تأکیدی بر این نکته است که خداوند متعال عادل است و به هیچکسی ظلم نمیکند؛ همه نیتها و انگیزهها در پرونده اعمال انسان ثبت است و نامه اعمال آدمی آنقدر عادلانه نگاشته شده که خود انسان از دقت در آن تعجب میکند.
سخنران محفل معارفی حرم مطهر در بخش دیگری از سخنان خود به آیه ۲۸۲ سوره بقره، بهعنوان طولانیترین آیه قرآن کریم اشاره نمود و با بیان این که حداقل ۲۰ حکم الهی در این آیه شریفه نهفته شده است، خاطرنشان کرد: آیه ۲۸۲ سوره بقره آیهای بسیار مهم راجع به دین و بدهکاری است.
وی در ادامه در عین اشاره به تفاوتهای دین و قرض، با تأکید بر این که امر در این آیه شریفه امر ارشادی است، گفت: این آیه می فرماید؛ ای اهل ایمان، چون به قرض و نسیه معامله کنید تا زمانی معیّن، سند و نوشته در میانتان ثبت کنید؛ آیه ۲۸۲ سوره بقره بر این مهم تأکید دارد که اگر به کسی پول و قرضی دادی و یا جنسی خریدی و بدهکار شد، آن را یادداشت کنید. فراز «وَلْيَكْتُبْ بَيْنَكُمْ كَاتِبٌ بِالْعَدْلِ» نشاندهنده اهمیت ثبت دین و قرض توسط کاتب عادل است.
رفیعی در اشاره به فراز «وَلَا يَأْبَ كَاتِبٌ أَنْ يَكْتُبَ كَمَا عَلَّمَهُ اللَّهُ» با تأکید این که کسانی که میتوانند بنویسند، نباید تکبر بورزند، خاطرنشان کرد: جمله «فَلْيَكْتُبْ وَلْيُمْلِلِ الَّذِي عَلَيْهِ الْحَقُّ» در این آیه شریفه تصریحی بر املاء مديون بر کاتب است، یعنی آن کس که حق بر عهده اوست، باید درخواست املا را مطرح سازد و از خداوند بترسد و کموزیاد ننویسد.
وی در تبیین فراز «وَلَا يَبْخَسْ مِنْهُ شَيْئًا» آیه ۲۸۲ سوره بقره با بیان این که در املاء و ثبت دین و قرض باید از ناقص نویسی و بخل در نگارش پرهیز شود، اظهار داشت: گاهی فردی که مالش فروخته میشود، ممکن است بچه، سفيه يا صغير بوده، ضعف فکری بر او عارض شده یا ناتوان باشد؛ در این صورت باید ولی او این کار را انجام دهد.
سخنران محفل معارفی حرم مطهر با تأکید بر این که مبتنی بر حکم دیگر آیه ۲۸۲ سوره بقره، علاوه بر ثبت دین باید شاهد بگیریم، اظهار داشت: همانطور که در معاملات معمول است، در کنار ثبت امضای خریدار و فروشنده، چند نفر نیز بهعنوان شاهد متن را امضا میکنند.
وی با بیان این که اگر دو مرد نبود، بهجای آنها یک مرد و دو زن میتوانند شاهد باشند، تصریح کرد: دو زن بهجای يك مرد در گواهى، يا بهخاطر روحیهٔ ظريف و عاطفى آنهاست و يا به جهت آن است كه معمولاً زنان در مسائل بازار و اقتصاد حضور فعّال ندارند و آشنايى آنها با نحوهٔ معاملات كمتر است. باتوجهبه این نوع ویژگیهاست که بهجای یک مرد دو زن در مقام شهود قرار میگیرد.
رفیعی در بخش پایانی سخنان خود ضمن اشاره به مثالهایی دررابطهبا لزوم پرداخت دین و قرض، بر اهمیت توجه به حقالناس تصریح نمود و اظهار داشت: رسولالله صلیالله علیه و آله فرمودند، با اولین قطره خون شهید که بر زمین میریزد، همه گناهانش بخشیده میشود؛ مگر دین و حقالناس.