به گزارش پایگاه خبری آستان مقدس حضرت معصومه علیهاالسلام حجت الاسلام و المسلمین اسماعیل محمدی کرمانشاهی با اشاره به تقسیم بندی کلی کتاب خانه ها به سه دسته عمومی، تخصصی و جامع، گفت: کتابخانه آستان علاوه بر عضویت در مکتا(مجمع کتابخانه های تخصصی استان قم)، یک کتابخانه جامع است؛ این کتاب‌خانه دارای منابع فارسی، عربی، لاتین، عبری، خطی، چاپ سنگی، چاپ سربی، مطبوعات، نرم افزار و بخش جانبی مرمت، صحافی خطی چاپی و گنجینه های متعدد است.

*گنجینه‌ای کمیاب از قرآن های چاپی

وی با بیان اینکه کتابخانه دارای گنجینه‌های متعددی از جمله گنجینه قرآن‌های چاپی، مخزن مخطوطات، گنجینه کتاب های نفیس و گنجینه منابع ویژه است، افزود: گنجینه قرآن‌های چاپی جزو گنجینه‌های تقریبا کمیاب است که در کل کشور درمجموع بیش از ده گنجینه نیستند؛ از جمله این گنجینه‌ها می توان گنجینه قرآن های چاپی در دارالقرآن سازمان تبلیغات اسلامی، مجموعه ترجمه قرآن مجید حاج آقای نقدی که بیشتر ترجمه های زنده دنیا را در برمی‌گیرد، مجموعه قرآن‌های انتشارات انصاریان، گنجینه قرآن چاپی آستان قدس رضوی و مجموعه ی آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) را نام برد.

*ارائه نشریات از دوره قاجار تاکنون

محمدی کرمانشاهی ادامه داد: علاوه بر گنجینه های خاص، این کتابخانه دارای غنی‌ترین خانه مطبوعات در استان قم می‌باشد؛ اغلب کتابخانه ها به علل مختلف به سمت نگهداری مطبوعات نمی‌روند اما کتابخانه آستان مقدسه نشریاتی از زمان قاجار تا امروزه را در مخزن خود نگهداری می‌کند، که براساس نیاز و درخواست مراجعه کنندگان یا به صورت نسخه اصلی یا فایل تصویری در دسترس قرار می‌گیرند.

*کتابخانه آستان ظرفیت یک میلیون نسخه کتاب را دارد

رئیس کتابخانه و موزه آستان گفت: این کتابخانه دارای ۱۰هزار نسخه از منابع دیجیتالی است و ۱۷ هزار نسخه منبع دیجیتالی قائمیه در دسترس قرار داده است؛ این کتابخانه ظرفیت یک میلیون نسخه کتاب را دارد، ولذا پس از آن با مشکل کمبود جا مواجه خواهیم شد لذا از هم اکنون به دنبال افزایش منابع دیجیتال برای استفاده حداکثری از مکان هستیم و برنامه هایی برای توسعه این بخش داریم.

*ارائه خدمات به روشندلان

وی درخصوص غنی سازی کتابخانه برای روشندلان بیان کرد: ما علاوه بر کتابخانه مرکزی دو کتابخانه وابسته داخل حرم مطهر داریم، که در دو بخش خواهران و برادران است و دارای تعدادی کتاب خط بریل و نسخه های صوتی می‌باشد وهمچنین سعی در افزایش تعداد این فایل های صوتی جهت استفاده بیشتر روشندلان و عموم افراد داریم.

*از جمله منابع کتابخانه و موزه ۴هزارو۵۰۰نسخه خطی و ۴هزار نسخه سنگی است

محمدی کرمانشاهی در ادامه به منابع خطی کتابخانه اشاره کرد و گفت: از جمله‌ی منابع این کتابخانه وجود ۲هزار نسخه خطی و ۴هزار نسخه سنگی است که این آمار جدای از قرآن های خطی کتابخانه و موزه آستان است، این مجموعه از آثار به همراه قرآن‌های خطی موزه آستان مقدس حدود ۴هزار و ۵۰۰ نسخه کتاب خطی است که استفاده از این منابع تماما از طریق فایل تصویری انجام می‌پذیرد.

*مرمت و صحافی بیش از ۱۰هزار نسخه کتاب

وی با اشاره به پر هزینه بودن و زمان بر بودن کار صحافی کتب افزود: یکی از بخش‌های فعال کتابخانه، بخش صحافی است که تمامی مراحل صحافی در این بخش انجام می‌شود و تا کنون استاد صحاف این کتابخانه با سابقه مرمت و صحافی بیش از ۱۰ هزار کتاب خطی یکی از اساتید خوب صحافی است؛ وی کتابهای مدرسه فیضیه و مسجد اعظم را نیز قبلا مرمت کرده است؛ خوشبختانه وجود نیروی متخصص در این زمینه در کتابخانه آستان موهبت بزرگی است که بسیاری از مشکلات در این زمینه را حل می‌کند.

وی افزود: این کتابخانه از جهت دارا بودن کتاب های خاص، منحصر به فرد و کمیاب یکی از بهترین کتابخانه های کشور محسوب می‌شود، آن هم به دلیل این که عمده کتاب های کتابخانه آستان از اهدا و وقف ده‌ها کتابخانه‌ی شخصی بوده است.

*کتابخانه آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه علیها السلام جزو ده کتابخانه جامع و برتر کشور

محمدی کرمانشاهی با اشاره به اینکه کتابخانه آستان جزو یکی از ده کتابخانه برتر کشور است، افزود: این کتابخانه از حیث ارائه خدمات و سرویس‌دهی روزانه به بیش از یک هزار نفر، اولین کتاب‌خانه قم و دومین کتاب خانه بزرگ قم پس از کتاب‌خانه آیت‌الله مرعشی است.

رئیس کتابخانه آستان در خصوص افزایش سطح کتاب‌خوانی در کشور عنوان کرد: یکی از مسائل لازم در کشور ما راه افتادن یک پویش در جهت راه اندازی قرائت‌خانه‌ها و تشویق دانش‌آموزان به کتاب‌خوانی بیشتر است، این مرکز به دلیل پذیرش افراد زیر دیپلم با استقبال زیاد این رده سنی رو به رو است؛ هدف ما نزدیک‌تر کردن قشر جوان به کتاب است، در همین راستا اقداماتی در جهت افزایش ساعت کاری کتابخانه صورت گرفته است.

محمدی کرمانشاهی ادامه داد: ساعت کار این مرکز تا ساعت ۲۳ افزایش یافته و علاوه بر این یکی از سالن های کتابخانه در روزهای تعطیل و جمعه ارائه خدمات دارد که این سالن ویژه آقایان است؛ همچنین یکی از ظرفیت‌های جدید کتاب‌خانه راه اندازی شیفت شب در ماه مبارک رمضان امسال، از ساعت ۲۲ تا سحر بود.

وی در خصوص دسترسی به منابع گفت: روال اصلی کتابخانه به این صورت است که اگر کتابی یک نسخه باشد بر اساس نیاز و نوع کتاب در یکی از دو بخش کتابخانه خواهران یا برادران قرار می‌گیرد، این کتابخانه داری ۶ سالن قفسه باز است که برای محققان و مراجعه کنندگان نسبتا به کتابخانه هایی که به شیوه قفسه بسته اداره می‌شوند و محدودیت دسترسی منابع در روز را دارند شرایط بسیار مطلوبی دارد.

محمدی تصریح کرد: در این کتابخانه امکان استفاده زائران، مجاوران، محققان از شهرهای دیگر و اتباع در راستای افزایش دسترسی عموم ایجاد شده است.

وی افزود: بخش امانی به دلیل نیاز به داشتن ظرفیت پیگیری افراد و همچنین نداشتن عضویت دائم با شروع ثبت نام افزایش خواهد داشت .

خاطرنشان می شود؛ کتاب خانه آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) به صورت رسمی در سال۱۳۳۱ به همت سید ابولفضل تولیت تاسیس شد، ساختمان فعلی چهارمین ساختمان برای کتابخانه می باشد که در اختیار کتاخانه مرکزی قرار گرفته است، ساختمان فعلی با ۱۲هزار متر زیر بنا در صحن جامع فاطمی واقع است و ۲۵۰ هزار نسخه اعم از کتاب، نشریه و نرم افزار در سه بخش خواهران و برادران و امانی دارد.

منبع: ایسنا