صحن امام هادی علیه السلام (عتیق) به عنوان قدیمی ترین صحن موجود در بنای حرم مطهر در ۹۲۵ق/۱۵۱۹م توسط شاهبیگم صفوی به شکل مربع با ۳ ایوان بنا نهاده شد. این صحن و ایوانها همچنان بر جای بود تا روزگار فتحعلیشاه که ظاهر آن را تغییر دادند و به شکل ۸ ضلعی نامنظم درآمد و پس از آن بر ایوانهای آن نیز افزوده شد.
اکنون ۷ ایوان در آن هست که ۴ ایوان در جنوب و ۳ ایوان در شمال صحن و مشهورترین ایوان صحن، ایوان طلاست که توسط شاهبیگم ساخته شد و در ۱۲۴۹ق/۱۸۳۳م توسط فتحعلیشاه طلاکاری گشت. طول ایوان طلا ۹ متر، عرض آن ۶ متر و ارتفاعش ۱۴/۸۰ متر است.
در دیگر ایوانهای صحن امام هادی علیه السلام نیز انواع تزیینات هنری اسلامی مانند مقرنسکاری و گچبری و آینه کاری به کار رفته و کتیبه هایی نفیس به خط کوفی و نسخ و ثلث در آن دیده میشود.
همچنین شبستان حضرت زهرا سلام الله علیها در طبقه زیرین صحن امام هادی علیه السلام قرار گرفته و دسترسی زوار به آن از طریق این صحن میسر می باشد.
صحن امام هادی(ع) جلوه ای از زیبایی های هنر اسلامی
در ایوانهای صحن امام هادی علیه السلام (عتیق) انواع تزیینات هنری اسلامی مانند مقرنسکاری و گچبری و آینه کاری به کار رفته و کتیبه هایی نفیس به خط کوفی و نسخ و ثلث در آن دیده میشود