به گزارش پایگاه خبری آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه سلام‌الله‌علیها، حجت الاسلام و المسلمین ناصر رفیعی در بیست و چهارمین روز از ماه مبارک رمضان در ادامه سلسله جلسات تفسیر سوره توبه در حرم بانوی کرامت با اشاره به آیه ۳۸ این سوره اظهار داشت: این آیه مربوط به جنگ تبوک است و خداوند نکات بسیار مهمی را در این آیه بیان نموده است.

وی افزود: تبوک امروزه یکی استان های مرزی عربستان است و حدود ۶۲۰ کیلومتر با مدینه فاصله دارد و جاذبه های کویری دارد و در مسیر شام قرار گرفته است و ظاهرا تبوک اسم یک چشمه است و در آن دوران تبوک مرز روم شرقی بوده است.

وی ادامه داد: به رسول خدا خبر دادند که حاکم این منطقه و روم ۴۰ هزار نیرو را برای حمله به مدینه آماده کرده است و زمانی که این خبر به رسول خدا رسید حضرت آماده رفتن به تبوک شدند اما پنج مشکل اساسی، فاصله زیاد مسیر مدینه تا تبوک، گرمای شدید تابستان، باقی ماندن محصولات کشاورزی مسلمانان، حضور منافقان در میان جامعه مدینه و امکان کودتا توسط منافقان و کمبود امکانات وجود داشت.

رفیعی گفت: با تمامی این اوضاع نبی خدا اقتدار به خرج دادند و دستور حرکت دادند و لشگری بین ۳۰ تا ۷۰ هزار نیرو آماده و به سمت تبوک رهسپار شدند و حدود یک ماه زمان برد تا مسلمانان به تبوک رسیدند؛ اما دشمنان از معرکه فرار کرده بودند و کسی برای جنگ باقی نمانده بود و مجددا لشگر مسلمانان ابتدای رمضان به مدینه وارد شدند.

سخنران حرم مطهر بانوی کرامت خاطرنشان کرد: اتفاقات مسیر رفت و آمد به تبوک که حدود دو ماه طول کشید دارای نکات مهمی است چرا که حضرت علی علیه السلام به این جنگ نرفتند و به دستور رسول خدا نماینده حضرت در مدینه باقی ماندند و نقشه منافقان به هدف نرسید اما منافقان شایعه کردند رابطه رسول خدا با حضرت علی علیه السلام مکدر شده است.

وی تاکید کرد: رسول خدا در مسیر تبوک به منطقه‌ای رسیدند که به لشگریان دستور دادند از این منطقه با سرعت حرکت نمایید چراکه این منطقه ای است که برای قوم صالح عذاب نازل شده است.

استاد حوزه علمیه یادآور شد: بعد از عبور از این منطقه به چشمه‌ای  رسیدند که حضرت دستور شرب آب دادند و فرمودند شتر حضرت صالح از این چشمه آب خورده است و دارای برکت است.

وی افزود: شایعه سازی، کوتاهی بعضی از لشگریان در طول مسیر، گرسنگی و تشنگی از دیگر مشکلاتی بود که در مسیر رفت و آمد برای لشگریان ایجاد شد.

رفیعی خاطرنشان کرد: شتر رسول خدا در طول مسیر گم شد و شایعه سازان به علم رسول خدا ایراد وارد کردند و رسول خدا فرمودند من برای مسائل شخصی هیچ گاه از علم غیب استفاده نمی کنم به همین خاطر قرار نیست خاندان عصمت و طهارت برای هر مسئله ای از علم غیب استفاده کنند.

سخنران حرم بانوی کرامت تأکید کرد: لشگریان با تمام مشکلات و سختی‌ها، این مسیر را رفتند و مجددا به مدینه برگشتند اما تعدادی از مسلمانان سست عنصر و منافق  که حدود ۱۴ نفر بودند تصمیم به قتل رسول خدا گرفتند و «حذیفه» به رسول خدا خبر داد و رسول خدا جلوی این توطئه را گرفتند.

وی گفت: حذیفه هیچ گاه تا آخر عمر شریف خودشان اسامی آن ۱۴ نفر را فاش نکرد و می گفت رسول خدا اجازه نداده است اسامی آن ها را بیان کنم.

رفیعی یادآور شد: این جنگ هیچ گاه صورت نگرفت اما اقتدار مسلمانان اولین نکته و اولین ثمره این حرکت بود؛ چراکه اگر رسول خدا نرفته بود دشمنان حمله می‌کردند و مسلمانان را به قتل می‌رساندند اما مقاومت جواب داد.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه اسلام دین جنگ نیست اما مسلمان منتظر نمی ماند ذلیل و خوار شود، افزود: مقاومت به معنی دشمن تراشی نیست بلکه معنای مقاومت، مقابله و عدم هراس از تهدیدات دشمنان است و باعث اقتدار کشور، عقب نشینی دشمن و امنیت امت می‌شود.

رفیعی گفت: از دیگر آثار این حرکت این بود که امنیت شهر مدینه تامین شد و دشمنان دیگر نتوانستند طمع لشگرکشی کنند چراکه مشاهده کردند مسلمانان حدود ۶۰۰ کیلومتر را با تمام سختی ها راهی جنگ شدند.

وی افزود: شناخت منافقان و گسترش اسلام در مسیر ۶۰۰ کیلومتری و مسلمان شدن عده ای از افراد که در مسیر مدینه تا تبوک بودند و همچنین غربال گری منافقان به ظاهر مسلمان از آثار و برکات این جنگ بود.